Klantcase:
BUCH Gemeenten

#zachtelanding

Introductie


Ondermijning onder de aandacht

Kunnen jullie ons helpen met een leeroplossing over ondermijning? Ondermijning is een steeds belangrijker onderwerp bij de overheid. En medewerkers zijn de oren en ogen van de gemeente. Het is dus belangrijk dat zij goed op de hoogte zijn van de signalen van ondermijning.

uitdaging


Gedrag veranderen: signalen herkennen en een melding maken

Het is belangrijk dat de leeroplossing aansluit bij de diverse doelgroepen binnen de gemeenten, waaronder BOA’s en medewerkers Burgerzaken. Aan CANDO de vraag om de soms wat stoffige materie begrijpelijk en herkenbaar te maken voor iedereen, zodat het echt blijft plakken.

de oplossing


Leercampagne #nietpluis

We zorgen samen met de doelgroep en inhoudelijk experts voor een herkenbare leercampagne met de pakkende titel #nietpluis. In deze campagne werden medewerkers opgeroepen om melding te maken als ze bij een situatie het gevoel kregen dat er iets ‘niet pluis’ was.

aanpak


Vanuit CANDO learning droegen we bij door:

Persona’s We hebben persona's gecreëerd voor de verschillende doelgroepen, waarbij we hun functies, behoeften en uitdagingen in kaart brachten. De leerlijn werd continu getoetst aan deze persona's om ervoor te zorgen dat deze relevant en praktijkgericht was. De praktijksituaties van de persona's dienden als basis voor verschillende onderdelen van de leerlijn, zoals een posterscampagne en een online game.

Pakkende campagne titel #nietpluis blijft hangen. We hebben allemaal weleens het gevoel dat er iets niet pluis is. Deze campagne blijft plakken.

Leren in de praktijk Gezien de diverse werkpraktijken van de doelgroepen, kozen we voor bijpassende scenario's en signalen van ondermijning. Elk scenario was specifiek afgestemd op de werkzaamheden van de doelgroep, bijvoorbeeld signalen van drugshandel voor de buitendienst en signalen van mensenhandel voor Burgerzaken.

resultaat

Concreet leverden we een postercampagne op met QR-codes waarbij medewerkers direct naar relevante content werden geleid. Ook ontwikkelden we een e-learning waarin medewerkers werd aangeleerd hoe zij signalen van ondermijning kunnen herkennen en melden. Ze sloten deze e-learning af met een game waarbij zij konden kiezen uit vijf werksituaties (bijv. een wandeling in het park, een situatie aan de balie, etc.). In deze werksituaties moesten ze alle signalen van ondermijning herkennen en konden ze kiezen van welke signalen  ze een melding zouden maken en waar ze dat zouden doen.

LUISTER DEze PODCAST aflevering

In deze podcast hoor je meer over toekomstbestendige leeroplossingen.

Reacties van deelnemers

Vorige
Vorige

Gemeente Nijmegen

Volgende
Volgende

Coördinatieregeling Waddenzee & Provincie Fryslân