Klantcase:
Gemeente Nijmegen

#zachtelanding

Introductie


Op weg naar (nog) meer verbinding met inwoners

Gemeente Nijmegen heeft als missie om medewerkers nog beter te laten samenwerken met de stad, haar inwoners en partners. Het doel is dat inwoners niet van het kastje naar de muur worden gestuurd en er verbinding blijft met inwoners ondanks dat de gemeente soms ‘nee’ moet zeggen op een verzoek. Aan CANDO learning vroegen zij: help ons om alle medewerkers in onze visie mee te nemen.

uitdaging


Hoe zorgen we dat alle medewerkers zich aangesproken voelen

De visie ‘Samenwerken met de stad’ lag er, maar hoe krijgen we álle medewerkers hierin mee. Zoals veel organisaties waren er ook bij gemeente Nijmegen tal aan initiatieven geweest. Deze visie moest de paraplu vormen voor al deze initiatieven. Maar vraagt ‘Samenwerken met de stad’ niet iets anders van een baliemedewerker, dan van een BOA? Of van een beleidsmedewerker? 

de oplossing


Relevante skills voor baliemedewerkers, BOA’s én beleidsmedewerkers

Na gesprekken met de klankbordgroep en een activatiedag waarin we langs veel verschillende afdelingen zijn gegaan om hun behoefte en ideeën op te halen over hoe zij beter willen samenwerken met de stad kwam een rode draad naar voren: 

  • Hoe zorg ik dat ik iemand niet van het kastje naar de muur stuur?

  • Hoe zeg ik ‘nee’ (tegen inwoners of collega’s) en blijf ik in verbinding?

  • Hoe ga ik om met weerstand?

aanpak


Vanuit CANDO learning droegen we bij door:

Draagvlak We trapten af met een bruisende activatiedag, waarop we in gesprek gingen met medewerkers van diverse afdelingen. Hun behoeften, succesverhalen en uitdagingen vormden de bouwstenen voor de online leerlijn. Bovendien legden we deze gesprekken vast op camera, waardoor we direct waardevol beeldmateriaal hadden voor de online leerlijn. Via de #samenwerkenmetdestad campagne deelden we wekelijks inspirerende video's met succesverhalen van collega's. Dit zorgde voor een gestage stroom van motivatie en betrokkenheid gedurende twee maanden voor de lancering van de e-learningmodules.

Ondersteuning op de werkplek We creëerden een handige flyer met de belangrijkste inzichten uit de leerlijn, zodat medewerkers een praktische geheugensteun hadden om de vertaalslag te maken naar hun dagelijkse werkpraktijk.

De leidinggevende als sleutelrol We organiseerden interactieve sessies met leidinggevenden om hen te ondersteunen bij het optimaal begeleiden van hun teamleden in het leerproces. Door best practices te delen en hen te betrekken bij het ontwikkelen van een plan voor hun afdeling, vergrootten we de urgentie en betrokkenheid rondom de leerlijn.

resultaat

Het resultaat: de leercampagne #samenwerkenmetdestad, een online leerlijn en handige infographics voor op de werkplek op de thema’s ‘passend doorverwijzen’, ‘nee zeggen’ en ‘omgaan met weerstand’. Hierbij werden voorbeelden vanuit alle functiegroepen aangehaald, zodat iedereen zich ergens in herkent. ‘Omgaan met weerstand’ is immers relevant voor zowel de projectleider op bewonersavonden, de baliemedewerker aan de balie en de groenmedewerker bij het realiseren van een bankje. Ook trainden we leidinggevenden in hoe zij de gedragsverandering kunnen ondersteunen, want met alleen wat leermiddelen zorg je niet voor een grootschalige verandering.

LUISTER DEze PODCAST aflevering

In deze podcast hoor je meer over toekomstbestendige leeroplossingen.

Reacties van deelnemers

Vorige
Vorige

Hogeschool van Amsterdam

Volgende
Volgende

BUCH Gemeenten